Lítium-ion akkumulátorok: Alapismeretek

A STIHL saját fejlesztésű lítium-ion akkumulátorai egyedülállóan hatékonyak és hosszú üzemidővel rendelkeznek. Ismerje meg a lítium-ion akkumulátorok világát.

STIHL AP 500 S lítium-ion akkumulátor és STIHL MSA 300 akkumulátoros motorfűrész

Lítium-ion akkumulátorok: Felépítés és működés

Tudjon meg mindent a lítium-ion akkumulátorok felépítéséről és működéséről.

STIHL védőkesztyűt viselő ember a kezében tartja a STIHL lítium-ion akkumulátort

A lítium-ion akkumulátor számos cellából áll.

A lítium-ion akkumulátorok felépítése

A lítium-ion akkumulátor több cellából áll, amelyek mindegyike pozitív és negatív elektródából, az anódból és a katódból áll. A két elektróda között elektrolitfolyadék szállítja a lítium-ionokat a kisütési és töltési folyamat során.

A rövidzárlat elkerülése érdekében az elektródákat egy szeparátor választja el egymástól elektronikusan.

A lítium-ion akkumulátorok működése

A lítium-ion akkumulátorok használatakor, a kisütés során az anódoldalon lítium-ionok és elektronok szabadulnak fel. A lítium-ionok az elektrolit folyadékon és a szeparátoron keresztül a katód irányába vándorolnak, miközben az elektronok a külső áramkörön áramlanak át és elvégzik az elektromos munkát. Ez a folyamat elektromotoros erőt generál, amely meghajtja az akkumulátoros gépet.

Az akkumulátor töltésekor pontosan az ellentétes folyamat megy végbe. Ekkor a lítium-ionok a katódtól az elektrolitfolyadékon keresztül az anód irányába vándorolnak.

Lítium-ion akkumulátorok: Élettartam és tartósság

A STIHL lítium-ion akkumulátorok különösen hosszú élettartamukkal és tartósságukkal tűnnek ki, amely hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. A lítium-ion akkumulátorok akár 1200-szor is teljesen feltölthetők kapacitás veszteség nélkül. A legújabb cellatechnológiának köszönhetően a STIHL AP 500 S akkumulátor akár 2400 töltési ciklust is kibír.

A STIHL lítium-ion akkumulátorok átlagon felüli élettartama a kiemelkedő termékminőséget tükrözi. Ezenkívül kiválóan kombinálhatók a régebbi és az újabb generációjú STIHL akkumulátoros gépekkel egyaránt.

A lítium-ion akkumulátorok kapacitása

A lítium-ion akkumulátorok akkumulátorkapacitását saját magunk otthon még nem mérhetjük. Ha kérdése merülne fel akkumulátora kapacitásával kapcsolatban, pl. csökkenő akkumulátor üzemidőt észlel, forduljon STIHL szakkereskedőjéhez. A STIHL szakkereskedésekben az akkumulátordiagnosztikai készülék segítségével az akkumulátorkapacitás pontosan meghatározható. A STIHL szakkereskedők az akkumulátorok üzem- és töltési idejével kapcsolatban is választ adnak a kérdésekre.

A lítium-ion akkumulátorok mélykisülése

A mélykisülés, vagyis az akkumulátor majdnem teljes lemerülése maradandó károsodást okozhat az akkumulátorban. A STIHL akkumulátorok a legmodernebb akkumulátortechnológiával készülnek, így a lítium-ion cellák önkisülése elhanyagolható, évente mindössze 1-3%. 

A lítium-ion akkumulátorok szakszerű tárolása azonban elengedhetetlen. Ha az akkumulátort egy hónapnál hosszabb ideig nem használja, akkor ügyeljen arra, hogy a töltöttségi szint kb. 40% és 60% között legyen a cellák élettartamának növelése érdekében. 

STIHL akkumulátordoboz STIHL akkumulátorokkal egy műhelypolcon

Legjobb, ha az akkumulátorokat 40% és 60% közötti töltöttség mellett tárolja.

A modern STIHL akkumulátorok azonban még teljesen lemerülve is általában gond nélkül tárolhatók néhány hónapig a téli időszakban – anélkül, hogy ez mélykisülést okozna. Ebben fontos szerepet játszik a BMS, az intelligens akkumulátor felügyeleti rendszer.

A BMS felügyeli a lítium-ion akkumulátorok folyamatos működését egy előre meghatározott tartományban, valamint a cellák feszültségét is. Ha az akkumulátorcellákban a feszültség túlságosan lecsökken, az akkumulátor automatikusan nyugalmi állapotba kapcsol, és megszakítja a kisütési folyamatot, ami megakadályozza a mélykisülést.

Lítium-ion akkumulátorok: hőmérséklet-tartomány

Az akkumulátorok optimális tárolásához a hosszú élettartam biztosítása érdekében a kb. 20 °C-os környezeti hőmérsékletet ajánlott. Így hosszabb tárolási időszakot követő használat esetén is a teljes teljesítmény rendelkezésére áll. Az akkumulátorok használata alapvetően -20 °C és +50 °C közötti hőmérsékleten lehetséges, a peremtartományokban azonban működési és élettartam-veszteséggel kell számolni.

Kérdés esetén olvassa el a használati útmutatókat vagy forduljon STIHL szakkereskedőjéhez!

Lítium-ion akkumulátorok: Ártalmatlanítás és újrahasznosítás

Mit tegyünk a használt STIHL lítium-ion akkumulátorokkal? Alább összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókat. 

A STIHL szakkereskedés értékesítési tere alkalmazottakkal és vásárlókkal

A használt akkumulátorokat visszaviheti a STIHL szakkereskedésekbe.

A lítium-ion akkumulátorok ártalmatlanítása

Az elhasznált akkumulátorokat ártalmatlanítás céljából ingyenesen visszaviheti a STIHL szakkereskedésbe vagy adja le egy hivatalos gyűjtőhelyen.

Az AR típusú STIHL lítium-ion akkumulátorok kialakításukból adódóan még töltve lehetnek, ezért ezeket kizárólag szakkereskedésben szabad leadni, hivatalos gyűjtőhelyen nem! Kérjük, tartsa be az Ön régiójában érvényes, környezetbarát ártalmatlanításra vonatkozó előírásokat!

Memóriaeffektus

Sokan tartanak az újratölthető akkumulátorok memóriaeffektusától, de valóban kell-e félnünk tőle? A memóriahatás alatt a Ni-Cd akkumulátorok kapacitásvesztését értjük, amelyet az idő előtti feltöltésük okoz. Ha egy ilyen akkumulátor nem merül le teljesen, mielőtt újra feltöltené, "megjegyzi" az utolsó töltési folyamatok energiaszükségletét, és már csak ezt az energiamennyiséget tölti fel – így gyorsan veszít a kapacitásából és használhatatlanná válik.

STIHL BGA 57 akkumulátoros lombfúvó káros memóriaeffektus nélkül

A legmodernebb technológiával rendelkező STIHL lítium-ion akkumulátoroknál nincs memóriaeffektus.

kérdések és válaszok

Bővebben az akkumulátortechnológiáról