Érinti a memóriaeffektus a modern akkumulátorokat?

Elmagyarázzuk, mit is jelent az úgynevezett memóriaeffektus, és hogy előfordul-e a modern lítiumion-akkumulátoroknál.

STIHL BGA 57 akkumulátoros lombfúvó káros memóriaeffektus nélkül

Mi rejlik a memóriaeffektus mögött?

Gyakran hallani, hogy alapvetően az összes akkumulátornál felléphet az úgynevezett „memóriaeffektus”, és az idő előtti töltés következtében csökken az energiakapacitás. Ha egy akkumulátor teljesítménye csökken, az adott akkumulátorról működő készülék működési ideje is automatikusan csökken. Következmény: az akkumulátort egyre gyakrabban kell feltölteni. A legrosszabb esetben idő előtt használhatatlanná válik. De valóban az összes akkumulátort érinti ez a kapacitásvesztés? Nem: a modern lítiumion-akkumulátoroknál a memóriaeffektus már nem tapasztalható. Ez a felhasználók számára azzal a nagy előnnyel jár, hogy az akkumulátor bármikor feltölthető, függetlenül a töltöttségi állapotától.

Memóriaeffektus: a 60-as években fedezték fel

Ez a jelenség a múltban valóban létezett és komoly kihívást jelentett. A memóriaeffektust a NASA mérnökei már az 1960-as években felfedezték. Észrevették, hogy a műholdakba épített akkumulátorok idővel veszítenek a kapacitásukból. Többszöri részleges lemerülés után az akkumulátorok csak annyi energiát szolgáltattak, amennyire korábban fel voltak töltve. 

A memóriaeffektus a tárolókapacitás kedvezőtlen változása, amely az ismételt részleges lemerülések miatt következik be. Az akkumulátor „megjegyzi”, hogy milyen töltöttségi szinten volt a töltőre kerülés pillanatában, és a továbbiakban csak ezt a „megjegyezett” mennyiségű energiát biztosítja. 

Memóriaeffektus: Milyen akkumulátorok érintettek?

A memóriaeffektus főként a nikkelkadmium-akkumulátoroknál (NiCd) lép fel, amelyek gyakran fordulnak elő vezeték nélküli szerszámokban. A jelenséget a kadmiumból álló katódon képződő kristályok okozzák. Amikor az akkumulátort nem merítik le teljesen, ez elősegíti a kristályképződést a még töltéssel rendelkező területen. A kristályméret növekedésével a feszültség csökken, mivel az anyag vezetőképessége kedvezőtlenül változik. Valamivel kisebb mértékben hasonló hatás figyelhető meg a nikkel-metál-hidrid (NiMH) akkumulátoroknál is, bár ezt a jelenséget lusta akkumulátor effektusnak hívják. Az általános AA vagy AAA méretű elemnek megfelelő újratölthető akkumulátorok gyakran még mindig NiMH-akkumulátorok. Ugyanez vonatkozik a kis elektromos készülékekbe fixen beépített akkumulátorokra is. De a Ni-MH és a NiCd akkumulátorok ma már ritkák.

STIHL MSA 220 C-B akkumulátoros motorfűrész használat közben egy ágas fatörzsön

A STIHL lítium-ion akkumulátorai

A STIHL kizárólag modern lítium-ion akkumulátorokat használ. Ezek könnyebbek és nagyobb teljesítményűek, mint az elődeik és akkor sem csökken jelentősen az általuk leadott feszültség, ha többször nem merítik le azokat teljesen. Ezt az akkumulátorcellákba beépített anyagok és a legmodernebb technológia biztosítja. A STIHL Li-ion akkumulátorok bármikor biztonságosan tölthetők. Tehát nem fontos, hogy az akkumulátort milyen mértékű lemerülésig használják. 

Mit jelent a memóriaeffektus az akkumulátoroknál?

Ha a korábban elterjedt nikkel-kadmium (NiCd) vagy nikkel-metál-hidrid (NiMH) akkumulátorokat gyakran csak részben merítették le, a kapacitásuk idővel csökkent. Ezt a hatást memóriaeffektusnak nevezzük. Részleges lemerítés esetén az akkumulátor „megjegyzi” az utolsó töltési folyamatok energiaszükségletét, és már csak ezt a „megjegyezett” energiamennyiséget veszi fel az eredeti kapacitása helyett. Emiatt egyre kevesebb feszültséget képes leadni, ami hosszú távon használhatatlanná teszi az akkumulátort.

Összefoglaló: A memóriaeffektus

  • A STIHL lítium-ion akkumulátoros termékeinél nem lép fel memóriaeffektus.
  • A memóriaeffektus a túl korán tölteni kezdett, még nem teljesen lemerült akkumulátoroknál lép fel.
  • A memóriaeffektus részben vagy akár teljesen csökkentheti az akkumulátor energiakapacitását.