A motorfűrész tankolása

A benzines láncfűrész benzinből és motorolajból álló üzemanyag-keverékkel működik. Ennek minősége nagyon fontos.

STIHL MotoMix üzemanyag-keveréket tartalmazó kanna, olaj és benzin, valamint MS 261 C STIHL benzines motorfűrész egy műhelyben

Áttekintés: Üzemanyag-keverék láncfűrészhez

 • Mindig ügyelni kell a benzin-olaj keverék minőségére.
 • A keverési arányokat mindig pontosan be kell tartani.

 • Az E10 a STIHL és VIKING készülékekhez használható.

 • Az eltarthatóság a keveréktől függően változik. 30 nap állásidő után a saját összeállítású keverék megromolhat.

 • A készen kapható STIHL MotoMix azonban garantáltan jó megoldás.

A motorfűrészt a megfelelő keverékkel kell feltölteni

A benzines láncfűrészhez elengedhetetlen a megfelelő üzemanyag-keverék. A nem megfelelő üzemanyagok vagy az előírástól eltérő keverési arányok a motor fokozott kopásához és súlyos motorkárosodáshoz vezethetnek. A STIHL 2-Mix és 4-Mix® gépekhez a következő keverési arányokat kell használni:

Ha láncfűrészéhez saját maga készíti el a keveréket, akkor:

1: 50 = 1 rész olaj + 50 rész benzin

A láncfűrészhez megfelelő keverési arány 1: 50. Ez 5 liter benzinből és 0,10 liter (100 milliliter) motorolajból áll, amely legyen STIHL kétütemű motorolaj.

Benzin

Csak olyan minőségi benzint használjon a keverékhez, amelynek oktánszáma legalább 90-es.

Motorolaj

A STIHL kétütemű motorolaj használatát javasoljuk, amit kifejezetten a STIHL motorokhoz fejlesztettek ki, és ami garantálja a motor hosszú élettartamát. A nem megfelelő minőségű motorolajok károsíthatják a motort és a gép más alkatrészeit is.

Üzemanyag-keverék készítése 

Először a motorolajat, utána pedig a benzint töltse be a kannába. Az üzemanyag-keveréket betöltés előtt javasolt felrázni, hogy a motorolaj egyenletesen keveredjen össze a benzinnel. Ezután óvatosan kell kinyitni a kannát, mert előfordulhat, hogy abban nyomás képződött. 

Készen kapható üzemanyag-keverék vásárlása

Természetesen a láncfűrész üzemanyag-keveréket nem kell mindenkinek magának bekevernie, az készen is megvásárolható. A speciális STIHL MotoMix üzemanyag a STIHL összes motorjához kiválóan alkalmas.

Saját készítésű üzemanyag-keveréket öntenek a láncfűrészbe

E10 használata STIHL motoros gépekhez

Az 5 vagy 10 százalékos etanoltartalmú üzemanyagok általában alkalmasak az összes STIHL motoros géphez, valamint a Briggs & Stratton, Kawasaki és Kohler motorokkal felszerelt STIHL kerti gépekhez.

 A STIHL MS 441 motoros fűrészt üzemanyag-keverékkel tankolják

Ellenőrző lista: A helyes tankoláshoz

 • Vigyázat! A benzin rendkívül gyúlékony. A tankolás legalább 3 méterre legyen attól a munkaterülettől, ahol a motorfűrészt elindítja.
 • Tankolásnál tilos a dohányzás és megfelelő távolságot kell tartani a nyílt lángtól!
 • Minden tankolás előtt le kell állítani a gépet. Ne töltse be az üzemanyagot, amíg a motor még forró. 
 • Óvatosan kell kinyitni az üzemanyag-tartály sapkáját, hogy a túlnyomás fokozatosan csökkenjen, és az üzemanyag ne jöjjön ki a tartályból.
 • Mindig jól szellőző helyen kell tankolni.
 • Tankoláskor ügyeljen arra, hogy ne ömöljön ki az üzemanyag, és ne kerüljön a ruhára. Ellenkező esetben azonnal tisztítsa meg a gépet és hagyjon időt arra, hogy a benzin elpárologjon róla. A benzines ruházatot le kell cserélni, és csak mosás után használható újra.

Ha a láncfűrész üzemanyag-keverék hosszabb ideig nem fogy el

Míg a szezonban az üzemanyag néhány hét alatt elfogy, máskor a benzin-olaj keverék sokkal hosszabb ideig marad a kannában, tartályban vagy a karburátorban. Az állásidő alatt a benzin megromolhat. 

Lerakódások veszélye

Ezenkívül egy gyantaszerű, ragacsos anyag is kiválhat az üzemanyagrendszerben. Ez a maradvány a párolgás után válik ki és lerakódásokat okoz a motor égésterében vagy az üzemanyagrendszerben.

Soha nem szabad a láncfűrészekhez való üzemanyagot 30 napnál hosszabb ideig tárolni

Az etanoltartalmú üzemanyag esetében a STIHL azt javasolja, hogy a saját készítésű kétütemű keveréket ne tárolja 30 napnál hosszabb ideig, hogy az üzemanyag-szétválás mértéke minimálisra csökkenjen.
A szétválás azt jelenti, hogy a nedvesség megköti az etanolt, ami leülepedik a kanna aljára.

Szétválás esetén legyen óvatos!

A két komponens különválása miatt a kétütemű motorolaj nem egyenletesen oszlik el az üzemanyagban. Emiatt előfordulhat, hogy az a motor kenésre nem lesz már megfelelő és a motor súlyosan károsodhat. Az elégtelen kenés és hűtés miatt a motorban működési problémák léphetnek fel, és akár a dugattyú is berágódhat. A különvált üzemanyag még erőteljes rázás után sem lesz már alkalmas a használatra.

Nem megfelelő üzemanyag a tartályban

Ha nem megfelelő a keverék a tankban nem szabad használni a motorfűrészt – még rövid ideig sem. Csak megfelelő üzemanyaggal szabad használni a gépet!

Egy férfi STIHL MotoMix üzemanyag-keveréket tartalmazó kannát tart a kezében 

A STIHL MotoMix optimális teljesítményt biztosít a láncfűrészeknek

 • TELJESÍTMÉNY
  A lehető legjobb indítás és a legnagyobb motorteljesítmény.
 • TARTÓS
  5 év eltarthatóság.

Kezelési útmutatók a STIHL láncfűrészekhez

Innen kényelmesen letölthetők a STIHL láncfűrészek kezelési útmutatói.

Még több a technológia rajongóinak