Láncfeszítés

Összegyűjtöttük a gyors láncfeszítéshez, valamint a lánc oldalsó és az elülső megfeszítéséhez szükséges főbb tudnivalókat.

Munkapad szerszámokkal és fűrészlánccal a motorfűrész megfeszítéséhez

Mikor kell a fűrészláncot megfeszíteni?

A fűrészláncok működés közben nagy terhelésnek vannak kitéve. Minden alkalommal, amikor egy vágófog a fához ér, egy szaggatott terheléscsúcs éri a láncot. A kopás, a szennyeződés, a fűrészpor és a faforgács további mechanikai kopást okoz a lánckeréken, a vezetőlemezen és a fűrészláncon. Ezért a kopás kompenzálása érdekében a láncot újra meg kell feszíteni.

Ha a fűrészlánc a vezetőlemez alsó végóélén már nem fekszik, akkor a feszességét újra be kell állítani. A megfelelően megfeszített fűrészlánc a láncfék kioldásakor kis erőkifejtéssel mozgatható a vezetőlemezen. Figyelembe kell venni azt is, hogy a fűrészlánc normál működés közben felmelegszik és megnyúlik. A fűrészlánc feszességét ekkor is korrigálni kell.

Ha üzemi hőmérsékleten történik a láncfeszítés, akkor a lehűléskor fellépő túlzott láncfeszesség megterheli a vágószerkezet és a motor alkatrészeit. Ezért tárolás előtt meg kell lazítani az üzemmelegen jó feszességű láncot.

A gép használata előtt mindig ellenőrizni kell a láncfeszességet.

Fontos: A láncfeszesség ellenőrzésekor és korrigálásakor ügyelni kell a biztonságra.

  • Járó motornál soha nem szabad ellenőrizni vagy korrigálni a láncfeszességet.
  • Megfelelő védőkesztyűt kell viselni.
  • A forró motoralkatrészek vagy a kipufogó égési sérülést okozhatnak, ha a láncfeszítés üzemi hőmérsékleten történik.
  • Akkumulátoros vagy elektromos fűrészek esetében feltétlenül áramtalanítsa a készüléket (ki kell venni az akkumulátort vagy ki kell húzni a villásdugót a konnektorból).
  • Ellenőrizni kell, hogy a fűrészlánc ép-e, szükséges-e élezés vagy lánccsere. Sérült fűrészláncot használni tilos.

Gyors láncfeszítés – lépésről lépésre

A gyors-láncfeszítővel rendelkező STIHL láncfűrész láncfeszességét kényelmesen, gyorsan és egyszerűen lehetmegfeszíteni. A gyors-láncfeszesítő funkcióval rendelkező STIHL láncfűrészeket egy B betű jelzi a termék nevében. Működése:

Oldalsó láncfeszítés – lépésről lépésre

Az oldalsó láncfeszítés a legtöbb STIHL láncfűrész esetén megoldást jelent. Kényelmes hozzáférést biztosít a láncfeszítéshez szükséges alkatrészekhez, és csökkenti a forró vagy éles részekkel történő érintkezés esélyét.

Egy férfi megfeszíti egy STIHL motorfűrész láncát

Elülső láncfeszítés – lépésről lépésre

Az elülső feszítés csak néhány STIHL láncfűrésznél található. A lépések megegyeznek az oldalsó láncfeszítésnél leírtakkal, az egyetlen kivétel a feszítőeszköz helye. 

Videók

Használati útmutatók a STIHL láncfűrészekhez

Innen kényelmesen letölthetők a STIHL láncfűrészek használati útmutatói.

Még több a technológia rajongóinak