STIHL rezgéscsillapító rendszerek: Egészségesebb és pontosabb munkavégzés

Antivibrációs rendszer a hosszabb ideig tartó munkavégzés megkönnyítésére. Itt részletesen bemutatjuk.

Áttekintés: Rezgéscsillapító rendszer  

  • A gép fogantyúinak elkülönítése révén kisebb vibráció elérése.
  • A puffer- és rugóelemek komplex kölcsönhatása a rezgéscsillapító rendszerben.
  • Optimális megoldás a kevésbé fárasztó és izomkímélő munkavégzéshez, pl. az erdészetben, kert- és tájépítésnél, valamint az építőiparban.
  • Különböző követelmények a benzines-, akkumulátoros és elektromos gépek esetében.
  • A rezgéscsillapító rendszer fontos eleme a munkahelyi egészségvédelemről és biztonságról szóló irányelveknek.

Hogyan működik egy rezgéscsillapító rendszer?

A rezgéscsillapító rendszer felépítése és hatása alapvetően minden STIHL gépben azonos: A rezgéscsillapító rendszer elkülöníti a gép markolatait, így csökkenti a kézre ható rezgéseket. Emellett a kifejezetten a rezgésterhelésre vonatkozó munkahelyi egészségügyi és biztonsági előírásoknak való megfelelést is szolgálja. 

A STIHL rezgéscsillapító rendszere egy finoman kiegyensúlyozott rendszer, amelyben a fogantyúk és a (gumiból, acélból vagy a kettő kombinációjából álló) rezgéscsillapító elemek tökéletesen össze vannak hangolva a gép többi részével. A puha rezgéscsillapító rendszerek kiválóan képesek izolálni a rezgéseket. A gép viselkedését számítógéppel optimalizáljuk minden gép gyakorlati használata során. 

A STIHL-nél mindig az ügyfelek igényeit tartjuk szem előtt, és kamatoztatjuk a sok év alatt gyűjtött tapasztalatainkat. Ez azt jelenti, hogy mindig optimalizált rezgéscsillapító rendszereket gyártjuk gépeinket.

A rezgéscsillapító rendszer szíve

Minden rezgéscsillapító rendszer lényege az ütköző puffer- és a rugós elemek. Ezek vagy gumiból, speciális acélból vagy a két anyag kombinációjából készülnek. A STIHL a szükséges szerkezethez egyedileg is igazodik – rugóelemeinket gumiból és keményhab pufferekből álló komplex ütközőrendszerrel kombináljuk.
Az alábbi videók bemutatják, hogy a puffer- és a rugóelemek kölcsönhatása hogyan csökkenti a rezgéseket munka közben. 

Rezgéscsillapító rendszerek különféle gépekhez

A STIHL gépek benzines, elektromos vagy akkumulátoros üzeműek. Hajtástól függően a gépekbe épített rezgéscsillapító rendszerre vonatkozó követelmények eltérőek.

STIHL profi gépek rezgéscsillapító rendszerrel

Két védőfelszerelést viselő férfi egy erdészeti fejszével és egy STIHL akkumulátoros motorfűrésszel megy az erdőben felfele nézve.

Az MSA 300 akkumulátoros láncfűrész rezgéscsillapító rendszere megkíméli az izmokat és az ízületeket.

Erdészeti láncfűrészek rezgéscsillapító rendszerrel

Az erdészeti munka során fontos a pontos gépkezelés. Ezért minden benzinmotoros STIHL láncfűrész rezgéscsillapító rendszerrel van ellátva.

Ezenkívül a STIHL MSA 300 akkumulátoros láncfűrész rezgéscsillapító rendszere a kisebb és közepes méretű fák kivágásakor, nyesésekor vagy vágásakor az izmokat és az ízületeket is kíméli.

Egy nő napos időben kerti sövényt vág a STIHL HS 82 sövénynyíróval

A STIHL HS 82 sövénynyíróval erőkímélő a munkavégzés.

Rezgéscsillapító rendszerrel felszerelt gépek kertészeti munkákhoz és tájépítéshez

A kert- és tájépítésben a nagy teljesítményű motorok segítik a munka gyors elvégzését. A rezgéscsillapító rendszerrel ellátott gépekben ezek csökkentik a motor rezgését és az abból következő fáradtságot. Ilyen pl. a STIHL FS 411 motoros kasza, a STIHL BG 86 lombfúvó vagy a STIHL HS 82 sövénynyíró.

Egy férfi a STIHL TS 500i benzinmotoros vágótárcsás géppel acélcsavart vág egy építkezésen

Az rezgéscsillapító rendszer csökkenti a vágótárcsás gép motorjának rezgését.

Rezgéscsillapító rendszerrel ellátott gépek építőipari felhasználásra

A STIHL TS 480i benzinmotoros vágótárcsás gép precíz vágást garantál betonon, aszfalton, kövön, szerkezeti acélon vagy csöveken. Rezgéscsillapító rendszere jelentősen csökkenti a motor rezgéseit, így Ön még a hosszabb munkafeladatokat is erőkímélőbb módon végezheti el.

A STIHL gépek rezgéscsillapító rendszere

Rezgéscsillapító rendszerek és a munkahelyi egészségvédelemről és biztonságról szóló irányelvek

Viszonylag egyértelmű, hogy a rezgéscsillapító rendszer hogyan segít a felhasználónak: kényelmesebbé teszi a gép kezelését. A rezgéscsillapító rendszerek a munkáltatók számára a munkavédelem fontos elemei. Az EU rezgéskitettségre vonatkozó irányelve meghatározza az expozíció felső határértékeit.

Ezeket különböző módszerekkel lehet betartani: vagy a géppel végzett munka idejének maximalizálásával, vagy egy olyan gép használatával, amelynek rezgéshatárértékei lehetővé teszik az időkorlátozás nélküli munkavégzést. Egy rezgéscsillapító rendszer tehát a professzionális munkakörnyezetben fontos eszköz a rezgésvédelmi irányelvek betartásához.

Egy STIHL készülék vibrációs terhelését tesztelik

A STIHL minden gép rezgésszintjét pontosan méri.

A vibrációra vonatkozó munkáltatói irányelv

Összefoglaltuk Önnek a kéz-kar vibrációra vonatkozó alapvető információkat az EU "Vibráció" irányelvével kapcsolatban (2002/44/EK), és hasznos tanácsokat adunk az irányelv betartásához a munkáltatók számára.

A STIHL rezgéscsillapító rendszere: az eredet

A rezgéscsillapító rendszerünket minden olyan STIHL gépben megtalálja, ahol a meghajtás miatt nagy rezgés keletkezik. Ez számos gépet érint, a láncfűrészektől a motoros kaszákon és a vágótárcsás gépeken át a sövénynyírókig. Ma már a STIHL a gépekben a maximális kényelmet és egészségvédelmet biztosítja a felhasználók számára, ami egykor egy láncfűrésszel kezdődött.

Régi fekete-fehér felvétel, amelyen egy ember a STIHL Contra motorfűrésszel fát vág
A legendás STIHL Contra 1959-ben jelent meg a piacon.

Pontosabban: az időközben legendássá vált STIHL Contra láncfűrésszel. Amikor 1959-ben piacra került ez volt az első olyan fűrész, amellyel fát vágni és gallyazni is lehetett. Amit azonban a bevezetése idején még senki sem tudott: a gépekben fellépő nagy rezgéseknek való rendszeres kitettség – különösen hidegben – súlyos keringési zavarokat okozhat a felhasználók ujjaiban, ez az úgynevezett Raynaud-szindróma.

Ennek orvoslására a STIHL megkezdte a láncfűrészek rezgéscsillapító rendszerének kutatását és fejlesztését, amelyet 1964-ben szabadalmaztatott.

Régebbi fekete-fehér fénykép, amelyen valaki fát vág a STIHL Contra láncfűrésszel
A STIHL Contra fűrésszel fát vágnak és gallyaznak.

Ez a rezgéscsillapító rendszer gumielemek segítségével elkülönítette a fogantyúkat a motortól. Egy évvel később a rezgéscsillapító rendszer már alapfelszereltség volt az új STIHL Contra fűrészben, 1967-ben pedig a 041AV láncfűrész már teljesen integrált rezgéscsillapító rendszerrel rendelkező fogantyúkerettel került a piacra. Amely légszűrőt tartalmazó magnéziumöntvény-részből állt, és erre volt rögzítve a hátsó fogantyú. Ezt az rezgéscsillapító rendszert nagyon gyorsan továbbfejlesztette a STIHL.

A Raynaud-szindróma egyébként ma már nem jellemző az erdészeti dolgozók körében, ez pedig részben a STIHL gépek rezgéscsillapítási rendszereinek köszönhető.

További információk