Befecskendezés: az erőt adó innováció a mindennapi munkához

Erős technika a kemény fához: a befecskendezés a STIHL motoros gépeket pontosan olyan erőgépekké alakítja, amelyekre a profi szakemberek támaszkodhatnak.

Közeli felvétel egy férfiról, aki az MS 500i motorfűrésszel dolgozik

Nagy teljesítmény a befecskendezésnek köszönhetően

Valódi innováció a STIHL-től: befecskendezőrendszer, amely biztosítja a megfelelő keverékképzést a karburátor nélküli motorokban.

Mi az a befecskendezés?

Az üzemanyag-befecskendezés a belső égésű motorokhoz kifejlesztett keverékképzési technológia. Itt részletesen megtudhatja, hogyan működik a befecskendezés.

A levegő-üzemanyag keverék optimalizálására szolgáló technológiák: karburátor és befecskendezőrendszer

A tökéletes levegő-üzemanyag keverék garantálásának egyik módja: a karburátor. Ez azonban távolról sem egyszerű: a karburátorok olyan mechanikus alkatrészek, amelyek tökéletes működése elsősorban a szívóoldali vákuum és a légköri nyomás közötti nyomáskülönbségen alapul. Ez egy finom egyensúly, amelyet mindig biztosítani kell a karburátor megfelelő működéséhez. Ez általában nem jelent problémát – feltéve, hogy figyelembe veszik azokat a tényezőket, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a karburátor működését. A magasság- és hőmérséklet-ingadozások, a légszűrő beszennyeződése, a motor kopása és az üzemanyag minősége például hátrányosan befolyásolhatja a karburátor zavartalan működését. A STIHL motoros gépeinek különböző terepviszonyok között kell megállniuk a helyüket, melyhez az üzemanyag-befecskendező rendszerrel lehet a lehető legnagyobb hatékonyságot elérni. Ez különösen megbízhatóvá és ellenállóvá teszi a gépet a külső körülményektől függetlenül. A befecskendezőrendszer ugyanis nem úgy működik, mint a nyomáskülönbség elvén működő karburátorok. Itt az üzemanyag befecskendező szelepen keresztül, lényegében közvetlenül a forgattyúsházba jut. A befecskendezőszivattyú állandó értéken tartja az üzemanyag nyomását, és így biztosítja, hogy a befecskendező szelep mindig az optimális üzemanyag mennyiséget adagolja.

 

Védőruházatban dolgozó férfi MS 500i STIHL benzines motorfűrészt indít be a földön az erdőben

Az első láncfűrész elektronikus befecskendezéssel: az MS 500¡ motorfűrész

Igazi világújdonság: A STIHL MS 500i láncfűrész az első sorozatban gyártott, elektronikusan vezérelt befecskendezéses láncűrész. Különlegessége a motorjában rejlik: ugyanis itt található egy szenzorvezérelt befecskendezőrendszer, amely a motort optimális teljesítményét biztosítja. Ezzel a technológiával a STIHL új mércét állított fel az innováció terén, mert a gép számtalan előnyt kínál a használat során.

Forradalmi üzemanyag-befecskendező rendszerének és az így szükségtelenné vált karburátor és karburátor-alkatrészeknek köszönhetően ez a fűrész egyedülállóan könnyű. És ez a legjobb teljesítmény-tömeg arányt képviseli a professzionális benzines láncfűrészek piacán: egyedülálló 1,24 kg/kW. A professzionális fakitermelők számára az üzemanyag-befecskendezéses motorfűrész érezhetően nagyobb teljesítményt biztosít a többi 803-es lökettérfogatú modellekhez képest. Ehhez társul a gyorsulási és az optimális indítási viselkedés, legyen szó akár hideg, akár üzemmeleg indításról.

A STIHL által kifejlesztett technológiának köszönhetően az elektronika szenzorok segítségével biztosítja a befecskendezés vezérléséhez szükséges valamennyi adatot. Akár már az induláskor is.

Védőruházatban dolgozó férfi MS 500i STIHL benzines motorfűrészt indít be a földön az erdőben

Befecskendezés a STIHL MS 500¡ motorfűrésznél

A STIHL MS 500i vezérlőegysége teljesen automatikusan számítja ki az üzemanyag-mennyiséget, valamint a befecskendezés és a gyújtás időzítését. A befecskendezési technológia központi eleme a teljes befecskendezőrendszer vezérlőegysége.

A befecskendezés optimális működése érdekében a gépen több érzékelő kapott helyet. Egy külsőhőmérséklet-érzékelő, valamint egy nyomás- és egy hőmérséklet-érzékelő. Ezek az érzékelők mérik a környezeti feltételeket, és továbbítják azokat a motorfűrész vezérlőegységéhez. Ezenkívül rögzítik a vezérlőegység által beszívott levegő tömegének kiszámításához szükséges összes adatot is. Ezáltal az optimális égéshez szükséges tökéletes üzemanyag-mennyiség sokkal pontosabban beállítható annál, mint amire egy karburátor valaha is képes lenne.

A befecskendezőrendszer másik innovatív technológiai eleme a generátor: Nemcsak az áramtermelést biztosítja, hanem szenzorként is szolgál. Az általa generált váltakozó áramból két alapvető információ keletkezik, amely elengedhetetlen a befecskendezés működéséhez: a gép fordulatszáma és a forgattyús tengely pozíciója. Így a befecskendezőrendszer vezérlőegysége pontosan ismeri a fűrész üzemállapotát és üzemanyag-szükségletét. Ezáltal a üzemanyag befecskendezése és a gyújtás minden környezeti feltételhez optimálisan igazodik.

Mindez ezred másodpercenként történik, és az egész munkanap során biztosítja a kiváló indítást, az optimális gyorsulást és a maximális teljesítményt. 

Üzemanyag-befecskendezés a STIHL láncfűrészmotorokba: komplex technológia a gondtalan munkavégzéshez

A befecskendezőrendszernek köszönhetően a munka szó szerint gyerekjáték. Ez pedig az optimális helyre szerelt, csökkentett tömegű motornak köszönhető. A generátoron keresztül történő áramellátás miatt nincs szükség a szokásos mágnesekre a lendkerékben, és a vezérlőegységet sem kell közvetlenül a lendkerék mellett elhelyezni. Ez hatékonyabb hűtőlevegő-vezetést tesz lehetővé, aminek köszönhetően a lendkerék átmérője és magassága kisebb az ebben a teljesítményosztályban megszokottnál.

A vezérlőegység az üzemanyag-tartály házában található, a tömeg és a súlypont optimalizálása érdekében, ami egy további elem ahhoz, hogy a befecskendezős motor kompakt és könnyű legyen.

A befecskendezőrendszerrel ellátott STIHL MS 500¡ előnyei dióhéjban:

  • A legjobb teljesítménysúly arány a benzines láncfűrészek piacán: 1,24 kg/kW
  • Kiváló gyorsulás: az alapjárati fordulatszámról a maximális fordulatszámra mindössze 0,25 másodperc alatt.
  • Optimális motorteljesítmény bármilyen használati körülmény között
  • Rendkívül megbízható indítás bármilyen külső körülmény között
  • Egyszerű indítás szivató nélkül
  • Manuális beállítások nélküli működés