Vágásvédelmi osztályok: fokozott biztonság az optimális munkavégzéshez

Biztonságos munkavégzés a láncfűrésszel: a megfelelő vágás elleni védelemnek köszönhetően A legfontosabb információk erről itt találhatók.

Áttekintés: Vágásvédelmi osztályok

  • 4 vágásivédelmi osztályt különböztetünk meg, jelölésük 0-tól 3-ig terjed.

  • Minden vágásvédelmi osztály egy adott védelmi fokozatot képvisel.

  • A STIHL különböző, vágás elleni védőruházatot kínál.

  • Munkavégzés közben mindig viselje a használati útmutatóban meghatározott egyéni védőfelszerelést, és vegye figyelembe a mérettáblázatot.

Vágás elleni védelem: Általános tudnivalók

A vágásbiztos munkaruházat funkciója mindig ugyanazon az elven alapul: A cél a működő fűrész vágószerkezetének blokkolása, amikor az a vágásvédő ruházathoz ér.

A STIHL vágásbiztos nadrágjaiban, dzsekijeiben és cipőiben ezt speciális csúcstechnológiás szálak biztosítják. Ezek a szálak nagyon hosszúak, simák és mindenekelőtt rendkívül vágás- és szakadásállók, emellett egy olyan anyagba vannak lazán beleszőve, amely maga is nagy szilárdságú szálakból készült. A vágásbiztos anyag több rétegben helyezkedik el közvetlenül a vágásbiztos ruházat felső rétege alatt. Ha a motorfűrész lánca érintkezésbe kerül ezzel a vágásbiztos anyaggal, a benne lévő laza védőszálakat villámgyorsan kihúzza. Ezek a fűrészlánc lánckereke köré tekerednek és a másodperc töredéke alatt megállítják a láncot.

A STIHL vágásbiztos bakancsaiban fékezőbetétek is találhatók. A motorfűrész elleni vágásvédelem a teljes lábfejen és a bakancs nyelvén is végigfut. A betét vészhelyzetben jelentősen lefékezi az anyag vágását. Ezenkívül a STIHL vágásbiztos bakancsai acélmerevítőket tartalmaznak, amelyek hatékonyan visszatartják a fűrészláncot.

Két STIHL védőruházatot viselő erdészeti dolgozó STIHL ADVANCE ProCOM konferenciarendszerrel

A STIHL védőruházat számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek hatékonyan védik Önt a magán- és a professzionális területen végzett munka során. A STIHL védőruházat egyes jellemzőit, például a vágásvédelmet, a szabást és az anyagminőséget a terméken elhelyezett ikonok mutatják.

Szürke-narancssárga STIHL vágásbiztos nadrág az 1-es vágásvédelmi osztályt jelző motorfűrész piktogrammal

Vágásvédelmi osztályok: rövid magyarázat


Nem minden vágásbiztos felszerelés egyformán alkalmas minden felhasználó számára. Az egyértelműség érdekében a vágásbiztos ruházatokat az EN ISO 11393 (korábban EN 381) szabványnak megfelelően vágásvédelmi osztályokba soroljuk

A 0-3-ig terjedő vágásvédelmi osztály tájékoztatást nyújt arról, hogy a védőruházatot milyen láncsebességnél tesztelték szabványos körülmények között. A vágásbiztos ruházat bélésének a teszt során teljesen sértetlennek kell maradnia.

Vágásvédelmi osztályok

Az 1-es vágásvédelmi osztály piktogramja: láncfűrész védőpajzson

Az EN ISO 11393 vágásvédelmi szabvány

A STIHL vágásbiztos védőruházatai a STIHL számára kifejlesztett anyagokból készülnek és a legnevesebb európai SMP vagy KWF intézetekben tesztelik azokat.

A vágásvédő ruházat több rétegből álló, és légáteresztő anyagú. Amikor a fűrészlánc vágófoga a vágásvédő réteghez ér, akkor az szálakat húz ki a laza szövésű anyagból, amely rácsavarodva a lánckerékre megállítja azt, így jelentősen csökken a sérülés kockázata. 

Az 1-es vágásvédelmi osztályba sorolt nadrágok általában megfelelő védelmet nyújtanak a vágási sérülések ellen. 100%-os védelem azonban nem létezik. A magasabb védelmi osztályoknál fokozottabb ergonómiai hátrányokkal kell számolni.

Egyébként pedig mivel a balesetek többnyire akkor történnek, amikor a fűrészlánc viszonylag alacsony sebességet halad, a vágásvédelmi osztályok csupán viszonyítási irányértékek. A vágásvédelmi osztályok meghatározásához használt szabványosított tesztek során nem lehet figyelembe venni olyan körülményeket, mint a fűrészlánc egyedi élessége, feszessége vagy a vágási szöge.

Vegye figyelembe a munkatechnikát!

Az egyéni védőfelszerelések nem helyettesítik a biztonságos munkavégzést. Ezért feltétlenül be kell tartani az egyéni védőfelszerelés és a gép használati útmutatójában foglaltakat, valamint a vonatkozó országos, ágazati és helyi balesetmegelőzési előírásokat.

Melyik vágásvédelem melyik munkához?

A vágás elleni védőfelszerelést a saját munkafeladat alapján kell megválasztani. Általános szabály:

  • Az 1-es védelmi osztályba sorolt védőfelszerelés erdőben és otthon végzett munkához alkalmas.
  • A magasabb vágásvédelmi osztályokba tartozó felszerelések elsősorban szakképzetlen és különlegesen veszélyes helyzetekben (pl. katasztrófavédelem, tűzoltóság stb.) dolgozó felhasználók számára jelenthetnek alternatívát.

Vágásbiztos ruházat a STIHL-nél

A STIHL-nél minden olyan vágásbiztos védőruházatot megtalál, amelyre a láncfűrésszel végzett munka során a megfelelő védelemhez szüksége lehet.

Amit a biztonság terén ígérünk: A KWF vágásvédelmi vizsgálat

A kerek zöld KWF profi logó

KWF-profi

A „KWF-profi” minősítést olyan erdészeti munkaeszközök kapják, amelyek megfelelnek a professzionális erdészeti munkáknál érvényes biztonsági előírásoknak.

Kerek fehér logó zöld szegéllyel a KWF-szabványhoz

KWF-szabvany

A „KWF-szabvány” alá tartoznak azok a termékek, amelyeket például a mezőgazdaságban vagy a tájépítésben történő használatra bevizsgáltak és megfelelőnek minősítettek.

Kerek kék KWF-teszt logó

KWF-teszt

A „KWF-teszt” jelzést azok a termékek kapják, amelyek bizonyos műszaki jellemzők tesztjén megfelelőnek minősítettek.

A védőeszközök ápolása

A vágásvédelmi felszerelések folyamatos igénybevételnek és szennyeződésnek vannak kitéve. Ezért ne felejtse el rendszeresen tisztítani a védőruházatot.