Porosztályok: A munkahelyi biztonság érdekében a por típusait megfelelően kell tudni azonosítani

Itt megtudhatja, mennyire veszélyes a por, hogyan védheti meg magát.

STIHL SE 133 ME száraz-nedves porszívó egy műhelyben

A porosztályok felismerése az egészségesebb munkakörnyezet érdekében

Legyen szó ácsmunkáról, fűtésszerelésről vagy felújításról: bárhol is folyik a munka, a szennyeződéseket és port nem szabad figyelmen kívül hagyni. A keletkező por típusa, valamint az emberre és a környezetre gyakorolt káros hatása a munkakörnyezettől függően eltérő. A különböző típusok azonosítása és a hatékony védekezés érdekében a port porosztályokba soroljuk. A porosztályok információval szolgálnak az adott por ártalmasságáról, és ezzel jó eligazítást nyújtanak abban a kérdésben, hogy melyik porszívó melyik porosztály számára a megfelelő.

A három porosztály

Összesen három különböző porosztályt különböztetünk meg – L porosztály, M porosztály és H porosztály. Íme a különbségek:

Egy férfi STIHL SE 62 E száraz-nedves porszívóval porszívózza a garázs padlóját

L porosztály: enyhén veszélyes porok

Az L porosztályba tartozik a háztartási por és az olyan anyagok pora, mint a homok, gipsz és mész. Ezek például épülettakarításnál keletkezhetnek.

Egy férfi STIHL SE 133 ME száraz-nedves porszívót használ egy műhelyben falécekkel végzett munka során

M porosztály: közepesen veszélyes porok

Az M porosztály az egészségügyi kockázat szempontjából a középső osztály, ide soroljuk a fa- és fémporokat, valamint a festékrészecskéket. Ezek a porok például asztalosműhelyekben, festőüzemekben vagy fémmegmunkálás során keletkeznek.

Egy férfi STIHL SE 133 ME száraz-nedves porszívót használ a STIHL TSA 230 vágótárcsás géppel végzett munkánál

H porosztály: rendkívül veszélyes porok

A H porosztály a legmagasabb kockázatot jelentő porokat öleli fel, köztük a rendkívül egészségkárosító és rákkeltő azbesztet, penészspórákat, ólomport és ásványi szálakat. De a lisztpor és a különböző típusú ásványi szálak is a H porosztályba tartoznak. Ezek a porok például pékségekben, fűtésszerelésnél vagy azbesztmentesítéseknél keletkeznek. Ugyanúgy, mint a rovarfészkek porszívózásakor.

Melyik munkahelyen milyen porosztályok fordulnak elő?

Ha nem biztos benne, hogy milyen por található a munkahelyén, tekintse át az alábbi táblázatot, hogy jobban azonosítani tudja a porosztályokat. Néha a különböző porosztályokat kombinálva kell kezelni: például egy tetőfedő egy munkanapján háztartási porral (L porosztály), faporral (M porosztály) és azbesztporral (H porosztály) is találkozhat.

SzakmákLehetséges porosztályok
Ács, asztalos, ablakkészítőM, H
ModellL, M, H
FémmegmunkálásM, H
Beton- és falazatépítésH
TetőfedésL, M, H
Elektromos munkaL, M, H
Fényezés és festésL, M, H
AzbesztmentesítésH
GipszkartonozásH
Ipariedény-gyártásH
Gépjármű-mechanika/-mechatronika, karosszériagyártásM, H
KéményseprésL, M, H
Fűtésrendszer-építésM, H
KemencegyártásH
Irodai készülékek szerviztechnológiaM, H
Épülettisztítás (karbantartás)L
Épülettisztítás (végső takarítás)H
Ipari tisztításL, M, H
PékségL, M
Kővágás/kőfaragásH

Attól függően kell védenie az egészségét, hogy Ön melyik porosztályba tartozó pornak van gyakran kitéve. Az egészségügyi kockázat minimalizálása és a környezet védelme érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelő porszűrővel ellátott professzionális porszívót válasszon.

A megfelelő porszívó az Ön munkahelyére: különbségek az ipari porszívók és a porelszívók között

A porosztálytól függően különböző porszívókra van szükség. A száraz-nedves porszívóknál két típust különböztetünk meg: ipari porszívók és porelszívók

Ipari porszívók

Az L porosztálynak való kitettség esetén a tanúsítvánnyal rendelkező STIHL SE 62, SE 62E ipari porszívót ajánljuk, amely tökéletes a legveszélyesebb porosztályba tartozó porok felszívásához.

Porelszívó

Az M és L osztályba tartozó por és szennyeződés nagy részét a porelszívók már a keletkezésükkor eltávolítják, mivel az adott munkaeszközhöz, pl. közvetlenül a vágótárcsás géphez csatlakoztathatók. A porelszívók figyelmeztető berendezéssel vannak felszerelve, amely vizuális vagy akusztikus figyelmeztetést ad, ha a felhasználó fokozott porterhelésnek van kitéve. Az M porosztálynak való kitettség esetén a STIHL például a tanúsított STIHL SE 133 száraz-nedves porszívót ajánlja.  Nagy porterhelés esetén is használható, és automatikus szűrőtisztítással rendelkezik, amely hosszú távon biztosítja a nagy szívóerőt. A tökéletes műhelyporszívó M porosztályhoz.

Összefoglalás: Porosztályok

  • Az egészségügyi kockázattól függően a por három porosztályba sorolható.
  • Sok szakmát érintenek a különböző porosztályok veszélyei.
  • Az egészségre káros porok ellen a legjobb védelem egy jó ipari porszívó vagy egy porelszívó.
  • A STIHL különböző porosztályokhoz megfelelő száraz-nedves porszívókat kínál.