Hallásvédelem profiknak és magáncélra

A megfelelő fülvédővel megvédheti a hallását, amikor a munkahelyen vagy az otthoni munka közben túl nagy a zaj. Bemutatjuk, hogy mire kell figyelnie a hallásvédő kiválasztása és használata során.

Hallásvédelem profiknak és magáncélra

Miért fontos a hallásvédelem a munka során?

Legyen szó lombfúvóról, láncfűrészről vagy sövénynyíróról, a motoros gépekkel végzett munka hangos lehet. A fülünk érzékeny, ezért nem szabad túlzott zajterhelésnek kitenni. Aki kertben vagy erdőben dolgozik, nem mindig tudja elkerülni a zajt.

Ilyenkor zajos környezetben fülvédőt kell viselni, a túl erős és túl hosszú ideig tartó zajkitettség okozta halláskárosodás megelőzése érdekében – akár a kertben, akár az építési területen, akár az ipari területen vagy otthoni környezetben.

Zaj és zaj között azonban érdemes különbséget tenni. A hang erőssége mellett figyelembe kell venni a zajforrástól való távolságot is. Nem mindegy például, hogy a motor közvetlenül a fül mellett van-e munka közben, mint a sövénynyírásnál, vagy több mint egy méterrel távolabb, mint a fűnyíró esetében. Ezért a megfelelő hallásvédelem kiválasztásakor fontos, hogy tudja, mekkora zajterhelés éri közvetlenül a fülét.

Gépeink használati útmutatóiban két értéket talál: A hangteljesítményszint a gép közvetlen hangerejét jelenti, míg a hangnyomásszint azt az értéket jelöli, amely ténylegesen eléri a felhasználó fülét. Mindkét érték decibelben (dB) van megadva.

Hallásvédelem otthoni munkáknál

Milyen hallásvédők vannak?

Kétféle alaptermék létezik: füldugók és fülvédők. Fontos: a védelem azonos – a zajszigetelésben nincs alapvető különbség. Mindkét típus ma már különböző kivitelben, különböző célokra elérhető. Az egyéni védőfelszerelések más elemeivel, például sisakkal vagy védőszemüveggel is kombinálhatók. 

Önön múlik, hogy végül melyiket választja, a füldugót vagy a fülvédőt. Általában válassza azt, amelyikben a legjobban érzi magát.

Füldugó

A füldugókat gyakran használják a gyárakban és az üzemekben, ahol hosszabb ideig kell viselni azokat. A füldugók előnyei: sokan kényelmesebbnek találják a füldugót ilyen környezetben, mert a fül nem izzad, és a hallásvédőt nem kell többször le- és felvenni.

A füldugók általában kúpos poliuretán habból készülnek, és jól beilleszthetők a hallójáratba. Mivel kitöltik azt, jó zajszigetelést biztosítanak. Mivel nem a fejre illesztve kell ezeket viselni, a szemüvegesek számára a füldugók általában kényelmesebbek, mint a fülvédők.

Vannak speciális típusú füldugók, amelyek csatlakozópánttal vagy tartóval rendelkeznek, és alkalmazkodnak a viselő egyedi hallójáratához.

Fülvédő tok

A fülvédőket a fejre kell tenni, egy vastag fejhallgatónak látszanak. A fültokot általában fejpántra rögzítik, vagy a sisakra szerelik. A szigetelés elve ugyanaz, mint a füldugók esetében. A munkaszünetekben egyszerűen fel- vagy lehajthatók, levehetők.

A fülvédők kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmasak. A fültokok bármilyen időjárás esetén használhatók. Hideg időben a tok alakja azért is előnyös, mert munka közben a fület melegen tartja.

Általánosságban elmondható, hogy akkor célszerű fülvédőt használni, ha a hallásvédőt gyakran kell fel- és levennie, vagy ha piszkos környezetben dolgozik. Ha gyantás a keze, például erdei munka esetén, a fültokok higiénikusabbak, mint a füldugók.

Rádiós vagy Bluetooth®-os fülvédők is kaphatók, ilyen például a STIHL Dynamic fülvédő Bluetooth® (BT) funkcióval.

Fülvédő Bluetooth® funkcióval.

A klasszikus fültokok továbbfejlesztett változata a rádiós vagy Bluetooth®-os fülvédő. Az olyan modellek, mint a STIHL Bluetooth® (BT) - DYNAMIC Sound hallásvédő lehetővé teszi a kommunikációt a kollégákkal okostelefonon vagy a csatlakoztatott rádión keresztül. Másrészt ez a fülvédő szórakoztatórendszerhez is csatlakoztatható: a rádión vagy streamingen hallgatott zene növelheti a motivációt, és ellensúlyozhatja a munka monotonitását.

Hallásvédők kombinációja erdőben végzett munkához

Hallásvédők kombinációja

Rendkívüli zajterhelés esetén a füldugókat és a fülvédőket egyszerre is viselheti. Így fokozottabb zajszigetelést érhet el. Vegye azonban figyelembe, hogy az egyes zajvédelmi értékeket nem szabad egyszerűen összeadni. 

Önnek ajánlott hallásvédők

A STIHL számos hallásvédőt, például fülvédőt vagy füldugót kínál a munkahelyi vagy otthoni hallásvédelem biztosítása érdekében.

Milyen hangerőnél kell hallásvédőt viselni?

Szakmai tevékenységeknél konkrét előírások vonatkoznak arra a zajszintre, amely felett a munkavállalóknak hallásvédelemre van szükségük. 

  • Ennek megfelelően a 80 dB alatti zajkitettség nem veszélyes.

  • Az alsó határérték 80 dB. Ha a zajterhelés ezt a küszöbértéket meghaladja, viseljen hallásvédőt.

  • A felső határérték 85 dB. Ha a zajterhelés ezt a küszöbértéket meghaladja, kötelező hallásvédőt viselni.

Hallásvédelem erdőben végzett munkához

Mikor ésszerű hallásvédőt viselni otthoni munkavégzés során?

Hallásvédő otthoni kerti munkákhoz

Az otthoni munka pl. a kertészkedés vagy a tűzifavágás is járhat zajterheléssel. Egyes benzines motorfűrészek, kaszák vagy sövénynyírók zajkibocsátása akár a 100 dB-t is elérheti, ami felér egy rockkoncert zajterhelésével. Az elektromos modelleknél ez az érték 85-100 dB között van. Ez körülbelül olyan hangos, mint egy főút.

Jó tudni: az akkumulátoros készülékek bocsátják ki a legkevesebb zajt. Egy akkumulátoros lombfúvó zajkibocsátása 60-80 dB és az akkumulátoros fűnyírók és sövénynyírók is hasonló zajterhelést jelentenek.

Hallásvédő otthoni kerti munkákhoz

Nem lehet általános választ adni arra a kérdésre, hogy kell-e hallásvédőt viselnie, amikor magáncélú munkát végez a kertben vagy az erdőben. Ez az adott gép zajkibocsátásától függ. A hallásvédők kiválasztásához szükséges hangnyomásszinttel kapcsolatban az összes STIHL gép használati útmutatójában található információ. Az értékek tipikus felhasználásra vonatkoznak, és a fület érő tényleges hangerőt jelzik.

STIHL tipp: bár magáncélú munkák okozta zajkitettségre nem léteznek kötelező előírások, a munkahelyi egészségvédelemről és biztonságról szóló előírások itt is kiváló ajánlást, útmutatást nyújtanak. Ez azt jelenti, hogy már 80 dB-től ajánlott hallásvédőt viselni, hogy a lehető legjobban védje a hallását.

Útmutató: Hogyan válassza ki a munkához megfelelő hallásvédőt

STIHL tipp: a STIHL megfelelő hallásvédőit egyszerűen megtalálja: Az összes „Concept” nevű modell rendelkezik pánttal, az „F” jelű változatoknál ez ráadásul összehajtható. A „BT” jelölésű modellek Bluetooth®-kapcsolattal rendelkeznek.

Hogyan kell ápolni és tisztítani a hallásvédőket?

Annak érdekében, hogy a hallásvédő hosszú ideig biztonságos védelmet nyújtson, figyelnie kell a hallásvédő helyes használatára:

  • Tisztítás

A munka után távolítsa el a felgyülemlett port és vizet, és győződjön meg róla, hogy a fülvédő megfelelően ki tud száradni.

  • Ápolás

Ha gyakran használ fülvédőket, rendszeresen cserélje ki a higiéniai készletet, amely tömítőgyűrűkből és habszivacs párnákból áll. A szükséges cserére utaló jelek az alakváltozások, repedések, törések vagy a pánt deformálódása.

  • Tárolás

A fülvédőket tiszta, száraz, meleg, közvetlen napfénytől védett helyen tárolja.

Összefoglaló a megfelelő hallásvédő kiválasztásához 

  • Számos gép zajkibocsátása magas, amitől meg kell védenie a hallását.
  • Célszerű megfelelő hallásvédőt viselni mind a munka során, például az építkezésen vagy az erdőben, és az otthoni munkák során.
  • A fülvédők és a füldugók ugyanolyan jó és biztonságos védelmet nyújtanak. A választott formát általában az Ön preferenciái határozzák meg.
  • Az SNR-, ill. HML-értékek alapján határozza meg, hogy milyen zajszigetelést biztosítson a hallásvédő. Ezek az adatok a gép használati útmutatójában megtalálhatók.