A motoros kasza karbantartása

Itt útmutatást talál a motoros kasza rendszeres karbantartásához, hogy a gép hosszú időn át jól szolgálja Önt.

Egy STIHL FS 240 motoros kasza a fűben, a háttérben egy férfi készül a karbantartásra

Áttekintés: A motoros kasza és szegélynyíró karbantartása

Damilfej tisztítása a STIHL FS 131 motoros kasza karbantartása során

Mire kell figyelni a motoros kasza vagy szegélynyíró karbantartásánál?

A motoros kasza vagy szegélynyíró karbantartásának első lépése a használati útmutató figyelmes elolvasása – ebben megtalálja a legfontosabb karbantartási feladatokat. Csak a használati útmutatóban leírt karbantartási és javítási munkákat végezze el. Minden egyéb munkát bízzon a STIHL szakkereskedőkre, akik rendelkeznek a javításokhoz szükséges szakértelemmel. Ezen az oldalon megtudhatja, milyen munkákat végezhet el saját maga.

STIHL MotoMix üzemanyag motoros kaszához narancsszínű kannában

A megfelelő üzemanyag motoros kaszákhoz és szegélynyírókhoz

A megfelelő üzemanyag fontosságát nem győzzük hangsúlyozni: A benzinmotoros kaszákhoz és szegélynyírókhoz a STIHL MotoMix üzemanyagot ajánljuk. Nemcsak tökéletes a motorhoz és használatra kész, de a károsanyag-tartalma is rendkívül csekély, ráadásul nagy teljesítményű és tárolásálló. A STIHL töltőrendszer megakadályozza az üzemanyag kiömlését és a tank túltöltését.

A motoros kasza vagy szegélynyíró vágóeszközének ellenőrzése

A motoros kasza vagy szegélynyíró különböző nyírófejekkel működik, amelyeket szükség szerint néhány mozdulattal kicserélhet. A motoros kasza vagy szegélynyíró zökkenőmentes használatához nagyon fontos a vágóeszköz jó állapota. Végezze az alább leírt módon a vágóeszköz ellenőrzését, és vegye figyelembe, hogy a különböző damilfejek eltérő kezelést igényelnek:

  1. Damilfej (pl. AutoCut, SuperCut): Bontsa szét a damifejet, és ellenőrizze, hogy a damil megfelelően van-e felcsévélve – a damilok nem keresztezhetik egymást. Ha keresztezik egymást, csévélje fel újra a damilt eredeti STIHL damillal.
  2. Műanyag késes vágófej (PolyCut): Ellenőrizze, hogy a vágókések nincsenek-e elkopva vagy elrepedve – a PolyCut fejen a kopásjelzők mutatják a vágóeszköz állapotát. A PolyCut három kését mindig teljes készletként kell cserélni.
  3. Fém vágóeszközök (pl. fűvágó lap, szecskázó kés): A fém vágóeszközök esetében ne feledje, hogy időnként meg kell azokat élezni. Egy deformálódott vagy megrepedt kést mindig ki kell cserélni.
A STIHL motoros kasza kését nedves törlőkendővel kell megtisztítani

A motoros kasza és szegélynyíró rendszeres karbantartása és ápolása

A munka megkezdése előtt gondoskodjon a motoros kasza vagy szegélynyíró karbantartásáról, és ellenőrizze, hogy a vágóeszköz és a védőburkolat megfelelően van-e felszerelve.

A motoros kasza és szegélynyíró tisztítása

A karbantartás jó alkalom a motoros kasza vagy szegélynyíró alapos megtisztítására – bemutatjuk, hogy ennek mi a legjobb módja.

Egy férfi puha törlőkendővel letörli a füvet egy STIHL motoros kaszáról

Szerszámok és anyagok

Az alábbiakban áttekintheti a motoros kasza tisztításához szükséges legfontosabb eszközöket és anyagokat. Munkavégzés közben mindig viseljen egyéni védőfelszereléseket a használati útmutatóban leírtak szerint.

  • Kefe / ecset
  • Puha törlőkendő
  • Univerzális tisztítószer
  • STIHL Varioclean
  • Kombinált csavarkulcs
  • Védőkesztyű
Egy férfi nedves törlőkendővel tisztítja a STIHL motoros kasza védőburkolatát

A védőburkolat és a ház tisztítása

A kasza vagy szegélynyíró hosszú élettartama érdekében, tegye szokásává, hogy a munka elvégzése után azonnal – mielőtt rászáradnának a maradványok – megtisztítja a gép védőburkolatát és házát. Ennek megkezdése előtt húzza ki az elektromos szegélynyíró tápkábelét, akkumulátoros készüléknél vegye ki az akkumulátort, benzinmotoros kasza esetén pedig állítsa le a motort.

A motoros kasza vagy szegélynyíró házának és védőburkolatának tisztításához használjon nedves törlőkendőt vagy puha kefét, makacs szennyeződések eltávolításához pedig univerzális tisztítószert.

Egy férfi kiveszi egy STIHL motoros kasza légszűrőjét a tisztításhoz

A légszűrő tisztítása

A levegőszűrők megtisztítják a porlasztóba kerülő levegőt, de idővel beszennyeződnek. Ezért szükség esetén a papírszűrőt cserélje ki, vagy ha a szűrő anyaga nem papír , akkor tisztítsa meg vagy cserélje ki a motoros kasza légszűrőjét. Nyissa ki a szűrőházat a használati útmutatóban leírtak szerint.

A henger hűtőbordáinak tisztítása

Annak érdekében, hogy a motoros kasza vagy szegélynyíró biztonságosan és teljes teljesítménnyel működjön, javasoljuk, hogy rendszeresen tisztítsa meg a henger hűtőbordáit. Ellenőrizze a motoros kaszán, hogy tiszták-e a hűtőbordák. Ha szennyeződéseket talál rajtuk, ecsettel vagy sűrített levegővel alaposan tisztítsa meg a hűtőbordákat.

Közeli felvétel egy STIHL benzinmotoros kasza gyújtógyertyájáról

A gyújtógyertya tisztítása, cseréje

Bizonyos üzemzavarok esetén szükség lehet a gyújtógyertya drótkefével történő megtisztítására. Egyébként pedig 100 üzemóránként a gyertyát le kell cserélni.

STIHL védőfelszerelésben dolgozó férfi benzin-olaj keverékkel tankolja fel a STIHL motoros kaszát

Miért nem indul be a motoros kasza?

A legtöbbször a régi üzemanyag okozza ezt. Ha nem biztos benne, hogy milyen a keverék, a legjobb, ha lecseréli vagy kérje egy STIHL szakkereskedés segítségét.

Még több a technológia rajongóinak