Óriási magyar siker a STIHL Timbersports VB-n

Juhász István elképesztő eredménnyel 7.

STIHL Timbersports Világbajnokság 2013

Október 25-26-án, a Németországban megrendezett STIHL Timbersports© világbajnokságon találkozott a favágók elitje, hogy összemérjék erejüket a különböző látványos versenyszámokban. 23 országból összesen 120 versenyző érkezett a verseny helyszínére, a stuttgarti Porsche Arénába. A kétnapos versenyre már két héttel a kezdés előtt minden jegy elkelt, közel 10.000 néző kísérte figyelemmel az izgalmas megmérettetéseket. A négyfős magyar csapat már szerdán elindult Németországba, hogy részt vegyenek a versenyzői eligazításokon. Másnap már kezdődtek a megmérettetések: csütörtökön tartották az egyéni válogatókat, pénteken a csapat, szombaton pedig az egyéni versenyek kerültek megrendezésre. A versenyzők a csapatversenyben négy versenyszámban mérték össze tudásukat: underhand chop, stock saw, standing block chop és single buck. Az egyéni versenyben ezek mellett még a springboard és a hot saw számokban kellett bizonyítaniuk a versenyzőknek.

A csütörtöki kvalifikációs verseny remekül alakult a magyarok számára: Új-Zéland, Csehország, Ausztrália, USA, Kanada, Svájc és Németország automatikusan kvalifikálta magát a szombati döntőbe, így 14 ország küzdött meg a döntőbe jutásért. Juhász István az első versenyszám, az underhand chop után még csak a 12. helyen állt. Ezután egyre jobb eredményt ért el, biztosan lépett előre az összesített helyezésekben, és az utolsó előtti versenyszámban már a második helyen állt a francia Gilles Giguet mögött. Az utolsó versenyszámban, a hot saw-ban remekül kapta el a lendületet, és 8,26 másodperces eredménnyel végül átvette a vezetést, így az első helyen tudta magát kvalifikálni a főtáblára! A magyar versenyző mellett a belga David Bergen, a lengyel Krystian Kaczmarek, a francia Gilles Giguet, a spanyol Daniel Vicente, valamint az osztrák Armin Kugler és a brit Spike Milton szerezték meg kiváló teljesítményükkel az indulási jogot a szombati versenyre.

A pénteki csapatversenyeken a magyar csapat az alábbi összeállításban vett részt: Strubel József a. Dedi (stock saw), Gyapjas Norbert a. Gyapi (standing block chop), Juhász István (single buck) és Rittlinger Róbert (underhand chop). A versenyben az első forduló legjobb 12 eredménye kerül be az esti döntőbe. A többi csapat az esti döntő elején un. vigaszágon küzd meg még a maradék négy helyért a főtáblán. Az egyenes ági kiesési rendszerben működő döntőben a magyar csapatnak sajnos nem sikerült a vigaszágon sem a bejutás, összesített eredményként a 17. helyen végeztek. Az új-zélandi csapat remek versenyzéssel szerezte meg az első helyet, második helyen USA, harmadik helyen pedig Ausztrália végzett.

Az egyéni döntőre is teljesen megtelt az aréna, több mint 5.000 néző parádés hangulatban szurkolta végig a versenyt. Az ausztrál Brad De Losa szinte végig uralta a mezőnyt, három versenyszámban is a legjobb időt sikerült elérnie. Végül 77 ponttal ő lett az új világbajnok.  A második helyért nagy küzdelem folyt, az amerikai Matt Cogar, a cseh Martin Komárek és a német Robert Ebner végig fej-fej mellett haladtak, végül a hot saw versenyszám után alakult ki a végleges sorrend: Cogar 69 ponttal végzett a második helyen, Komarek (68 pont) és Ebner (65 pont) előtt. 2012 világbajnoka, Jason Wynyard az ötödik helyet szerezte meg.

Juhász István 4 éve kezdte el pályafutását a STIHL Timbersports© Sorozatban, bár a hagyományos fakitermelő versenysorozatnak 2006-óta aktív résztvevője (2012-ben VB 5. helyezett). Önmagában az, hogy már az első évben (és azóta minden alkalommal) kiharcolta magának a főtáblára jutást, szenzációs eredmény, a sportág történetében egyedülálló. Nincs még egy olyan ember a világon, aki egyéniben egyszerre van a legjobbak között mind a hagyományos-, mind a Timbersports© versenysorozatban. Azzal, hogy István a döntő második fordulójába (a legjobb 10 közé) is beverekedte magát sporttörténelmet írt. Az ötszörös VB győztes Jason Wynyard idejénél is jobb springboard eredménnyel kiérdemelt 7. hely pedig elképesztő teljesítmény.

Ezúton is gratulálunk Juhász Istvánnak a kiváló eredményhez!